O FESTIVALU

Najkraći dan je festival kratkometražnog filma koji se od 2012. godine obeležava u Srbiji na najkraći dan u godini – 21. decembra u organizaciji Udruženja Filmkultura. Kao deo svetske proslave Dana kratkog filma, Festival se trenutno održava u Beogradu gde okuplja ljubitelje filma svih uzrasta iz Srbije i cele Evrope.
Najkraći dan iz godine u godinu širi i unapređuje svoj filmski i prateći program koji kvalitetom i raznovrsnošću privlači sve više publike i pruža priliku stotinama studentskih i amaterskih kratkih filmova za bioskopsko prikazivanje, sa posebnim fokusom na mlade autore.
Tradicionalno, revijalni program Festivala se sastoji od selekcije kratkih filmova Evropske filmske akademije koji su te godine nominovani za nagradu ove prestižne filmske institucije, dok je takmičarski program posvećen filmovima studenata i amatera iz nekoliko zemalja Evrope.
Neke od osnovnih misija Najkraćeg dana su:
– afirmacija perspektivnih filmskih umetnika iz Srbije i regiona i njihova promocija na domaćoj i na inostranoj filmskoj sceni 
– popularizacija kratkometražnog filma kroz prikazivanje jedinstvenih i aktuelnih filmskih sadržaja i 
– edukacija mladih na polju filmske umetnosti kroz upoznavanje sa formom kratkometražnog filma. 
Shodno ovim ciljevima, Najkraći dan aktivno radi na edukaciji organizujući brojne prateće programe tokom svake edicije festivala uz pomoć nekih od najboljih domaćih i stranih audio-vizuelnih autora – kreativne radionice, masterclass-ovi i networking okupljanja.
Najkraći dan je posvećen ljubiteljima filma svih uzrasta, deci i omladini, više i manje iskusnim filmskim profesionalcima, kao i svima koji su spremni da maratonski gledaju selekciju najboljeg domaćeg i stranog kratkog metra. Živeo Najkraći dan!

Filmski program

,, Najkraći dan kroz tri selekcije predstavlja kratke filmove autora iz regiona kao i čitave Evrope. U formi filmskog maratona, Najkraći dan pravi rekapitulaciju najznačajnijih dešavanja u svetu kratkog filma prethodne godine, sa ciljem da se otkriju i domaćoj publici predstave novi smeli autorski glasovi.
Selekcija kratkih filmova Evropske filmske akademije (EFA) je jedinstvena prilika da domaća publika pogleda širok izbor filmova kvalifikovanih za nagradu Evropske filmske akademije, i na taj način da pogleda pobednike najznačajnijih festivala Evrope, poput Kana, Berlina, Venecije i Lokarna.
U fokusu Studentske selekcije se predstavljaju najhrabriji i najiskreniji studentski filmovi iz regiona, koji na inovativan način tumače svet i suočavaju se sa nesvakidašnjim i gorućim temama.
Kroz Amatersku selekciju želimo publici da predstavimo sirove i sveže kratke filmove autora iz regiona, sa apsolutnim fokusom na istraživanju i poigravanju sa filmskim jezikom, ne uzimajući u obzir bilo kakve produkcijske ili tehničke kvalitete, već smelu autorsku zamisao.
Najkraći dan je jedinstvena i poslednja u godini prilika da publika pogleda najsmelije kratke filmove mladih evropskih autora i na taj način proslavi praznik kratkog filma i produži najkraći dan u godini. „

Nađa Petrović i Nikola Stojanović, umetnički tim festivala 

SELEKCIJA STUDENTSKIH FILMOVA

Studentska selekcija predstavlja takmičarski deo programa koji Najkraći dan posvećuje studentima filma, audio-vizuelnih umetnosti i autorima koji su snimili film uz podršku ili pod okriljem svog fakulteta.
Festival nastoji da stvori prostor u kom publika može pogledati studentske filmove stvaralaca iz nekoliko evropskih zemalja i na taj način biti u toku sa trendovima koje postavljaju mladi autori, temama i pričama koje ih zanimaju i koje oni prenose u formi sedme umetnosti.
U ovoj kategoriji dodeljuje se nagrada za Najbolji studentski kratkometražni film.

SELEKCIJA AMATERSKIH FILMOVA

Amaterska selekcija predstavlja takmičarski deo programa koji Najkraći dan posvećuje svim filmskim entuzijastima i amaterima koji nemaju formalno obrazovanje iz oblasti filmske i audio-vizuelne umetnosti i koji nisu snimili film pod okriljem svojih fakulteta. Selekcija amaterskih filmova dolazi iz nekoliko evropskih zemalja i fokusira se na mlade autore, iako je selekcija otvorena za sve ljubitelje filma.
U ovoj kategoriji dodeljuje se nagrada za Najbolji amaterski kratkometražni film.

PRATEĆI PROGRAM

Bogat prateći program je jedan od omiljenih sadržaja publike Najkraćeg dana. Festival svake godine organizuje radionice i predavanja kulturno -edukativnog karaktera, kao i prateće događaje u vidu networking okupljanja i žurki. Tokom svih godina postojanja Festivala, ugostili smo veliki broj domaćih i stranih filmskih profesionalaca koji su podelili svoje znanje i iskustvo u svim fazama rada na kratkometražnim filmovima. Okupljali smo stare prijatelje festivala, stvarali nova poznanstva i saradnje i širili glas o jedinstvenosti i važnosti kratke forme. 

Neki od pratećih programa koji su se održali u organizaciji Najkraćeg dana

Tim festivala

Nađa Petrović

Art director

Milena Šmigić

Direktorka udruženja i direktorka festivala Najkraći dan

Katarina Udovičić

Zamenica direktora udruženja i direktorka festivala Najkraći dan

Sponzori i partneri